


Információk, érdekességek
Kedvenc salátánk: a rukkola
2023. február 01.
Ez a salátaféle számos jótéteménnyel rendelkezik egészségünkre nézve, ami gyógyhatásainak, az egészséges táplálkozás elősegítésében és egyes betegségek megelőzésében játszott szerepének köszönhető.
Már az ókorban felismerték jelentőségét a fitoterápiában, és például hajnövesztő szerként vagy afrodiziákumként (nemi vágyat fokozó szerként) is latba vetették. Akár használt az ilyen téren történő alkalmazása annak idején, akár nem, a rukkola napjainkra az egészséges étrendhez tartozó, fontos növény lett. Könnyű, kalóriaszegény salátaféle (kb. 30 kalóriát rejt 100 g-ja), ugyanakkor bővelkedik alapvető tápanyagokban is. Kiváló K-vitamin-forrás (ez a vitamin szerepet játszik a véralvadásban), és nem kevés B9-vitamint (folsavat) tartalmaz, amely az idegrendszer számára fontos.
Kalciumban is gazdag, ami elengedhetetlen a csontok szilárdságának megőrzése szempontjából.
Antioxidánsok tárháza
Az antioxidánsok felveszik a harcot a szervezet számára káros szabad gyökökkel. Feladatuk az ún. „oxidatív stressz” elleni védelem, továbbá az ebből származó betegségek megelőzése. Így részt vesznek többek közt a rák, a degeneratív, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az öregedéssel összefüggő folyamatok lassításában.
A rukkola fő erénye, hogy koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Egyike azon salátaféléknek, amelyek bővelkednek luteinben és béta-karotinban (2-3-szor olyan mértékben, mint pl. a fejes saláta). Ezek a vegyületek a szabad gyökökkel szemben álló karotinoidok csoportjába tartoznak. A rukkola gazdag még flavonoidokban (növényi eredetű antioxidánsokban), nevezetesen kvercetinben, mely többek közt erősíti a véredények ellenállását.
A glükozinolátvegyületek szintén megtalálhatók e növényben, melyek antioxidáns, antibakteriális és immunerősítő hatása szintén jelentős. A rukkola gazdag még klorofillban, mely a növény szép sötétzöld színét adja, és szintén erős antioxidáns.
Ínyenc zöldségtál gazdagon
2023. január 30.
Ebben a rakott ételben annyiféle zöldség van, mint egy jobbfajta piacon. És pontosan ez adja a pikantériáját.
Hozzávalók:
szeletelt sajt 20 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
padlizsán 20 dkg
cukkini 15 dkg
zöldpaprika 2 db
gomba 20 dkg
paradicsom 10 dkg
zöldbab 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
tejföl 2 dl
petrezselyem, bazsalikom, őrölt bors, só
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkinit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradi-csomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá.
Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben a sajt olvadásáig sütjük.
Jön a baba! Mit egyek?
2023. január 27.
Megtudtad, hogy gyermeket vársz? Életed legszebb feladatára vállalkoztál, ami azonban felelősséggel is jár. Ez pedig már most elkezdődött. Az ételeidből nyeri a gyermeked a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ha hiányt szenved, akkor tőled veszi el a szükséges dolgokat. A magad és magzatod egészsége érdekében egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérodra.
A várandósok étrendje nem a mennyiségi, hanem a minőségi étkezésről szól. Nem kettő helyett kell enni, csupán a tápanyagok mennyiségét kell növelnünk, és formálnunk úgy, hogy a babánk minél egészségesebbé váljon.
A várandósság alatt az „ideális” súlygyarapodás mértéke 10-12 kg. Ha a terhesség kezdetén a kismama túlsúllyal rendelkezett, akkor ez a súlygyarapodás csak 9-10 kg legyen. A súlygyarapodás mértéke kezdetben lassú, 1-10 hétig heti kb. 115 g, majd ezt követően 30 héten át heti 300 g.
Mi teszi ki ezt a súlygyarapodást?
- A méhben fejlődő magzat súlya
- Méhlepény
- Magzatburok, magzatvíz
- A méh és az emlő mirigyállományának megnövekedése
- Vérmennyiség megszaporodása
- Zsírlerakódás
A várandósság idején kb. 300 kcal-val kell többet fogyasztania naponta a kismamának. Ez kb. 2 zsemle energiatartalma. Ebből is látszik, hogy nem kétszer annyi mennyiségre van szükség, inkább bizonyos tápanyagok megnövelt bevitele szükséges.
Forrón az igazi: a fokhagyma-krémleves
2023. január 23.
Melengető, mégis egyszerű, percek alatt összedobható, garantáltan vámpírűző levest ajánlunk mindenkinek. Ha szereted a fokhagymát, ez kötelező!
Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1 ek. liszt
5 dl tej
5 dl víz
só
bio ételízesítő
Elkészítése:
A fokhagymát apróra vágom, a vajat egy lábasban megolvasztom, beledobom a fokhagymát, és kicsit párolom. Ezután mehet bele a liszt, elkavarom, és már öntöm is fel egy pici vízzel. Igyekszem csomómentesre elkeverni, majd mehet bele a többi tej és víz valamint a fűszerek.
Összeforralom, és ezek után két verzió lehetséges:
- ha rögtön asztalra adod, akkor azon nyomban besűríted 1 ek. étkezési keményítővel elkevert kevés vízzel,
- vagy félreteszed, akár másnapra is, fogyasztás előtt felforralod, és csak akkor alkalmazod az előző keményítős trükköt.
Levesbetétként pirított kenyér- vagy zsemlekockát, ill. levesgyöngyöt ajánlok!
Rosttartalom és értékes hatóanyagok: a csíra
2023. január 21.
A csírák a növényeknek azon részei, melyek koncentráltan tartalmaznak számos hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, oligo-elemeket, poilfenolokat. A csírák jótékony hatást gyakorolnak szerveztünk működésére, és a méregtelenítést is elősegítik.
Biocsírák
Tiszta vízben csíráztatott magvak, élő ételek. Kiváló forrásai az A-, B-vitamin-komplex, C-, E-, K- és U-vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, klórnak, káliumnak, nátriumnak, illetve szilíciumnak. Csírázáskor a magvak enzimjei megszaporodnak, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk egyszerű, azonnal hasznosítható elemre bomlik. Ásványianyag-, valamint vitamintartalmuk (antioxidánsok és bioflavinok) 100–200-szorosára nő.
Magas rosttartalmuk révén segítik a salakanyagok eltávolítását. A különböző gabona- és fűszermagvak meghatározott gyógyító hatással is rendelkeznek, csíráztatott állapotban ez az értékük megsokszorozódik. A biocsírák regenerálják a bélflórát, fokozzák az ellenálló képességet, védik az egészséget.
A csírák fogyasztása nagyobb gyermekeknek (3 éves kor fölött), illetve felnőtteknek, úgy ahogy van, nyersen (természetesen átmosva) ajánlott.
Fogyasztható egymagában elrágcsálva (a szójacsíra finom dióízű), de szendvicsekre vagy megkent kenyérre szórva (retek-, mustár-, káposzta-, hagymacsíra), túróba, kefirbe keverve (repce-, lucernacsíra), valamint levesbetétként (lencse-, bab-, napraforgó-, borsócsíra) is egyaránt ízletes vitaminforrás.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...394041...295