Információk, érdekességek

Rozmaringos csirkemell sajttal sütve

2023. május 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Dél-Európában honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer, a rozmaring főleg mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére használatos, de illatszerek is készülnek belőle. Az ókorban, akinek nem tellett a drága tömjénre, rozmaringgal áldozott az isteneknek. Jöjjön most egy isteni csirkerecept! 

Hozzávalók:
csirkemell 1,2 kg
olaj 8 cl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 3 dl
liszt 5 dkg
gomba 12 dkg
sajt 15 dkg
babérlevél
rozmaring
őrölt bors, só

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk.
Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk. Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk.
Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük, majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A visszamaradt olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát, és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Sajtos spagettivel vagy makarónival tálaljuk.


Zöldségek, gyümölcsök

2023. május 16.

Gyakorlati tippek a zöldségek, gyümölcsök – legfőképp – a mélyhűtött termékeik vásárlásához, feldolgozásához és felhasználásához.

A zöldségek felhasználhatók frissen, fagyasztva, főzve, sütve vagy szárítva, míg a gyümölcsök szintén frissen, fagyasztva, aszalva, ill. befőtt formájában választhatók.

A vásárlás során figyeljünk a következőkre:

– A gyorsfagyasztott termék csomagolására. Sérült csomagolású terméket ne vásároljunk! Ha megtapogatjuk, és azt érezzük, hogy nagyobb tömbök vannak a csomagban, ne vegyük meg.

– Fontos a vásárlás sorrendje! Lehetőség szerint utolsó lépés legyen a hűtött termékek kosárba helyezése. A különböző termékeket (pl. friss zöldségek, fagyasztott áruk) célszerű külön táskákba tenni, hogy ne szennyezzék egymást.

– A minőségmegőrzési, ill. fogyaszthatósági időre figyeljünk!

– A friss zöldség és gyümölcs ép legyen és benyomódásoktól mentes. A benyomódás helyén gyorsabban megindul a romlás.

A feldolgozás, felhasználás során érdemes figyelembe venni a következőket:

– A fagyasztott élelmiszert a felengedés után már nem szabad újra lefagyasztani, mert a „hibernált” mikrobák a kiolvasztás után újra szaporodni kezdenek, ezáltal nő a csíraszám. Ebből adódóan a terméket csak akkor érdemes kiolvasztani, ha utána rövid időn belül fel is használjuk. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha lassan és hűtőszekrényben történik.

– Ha a fagyasztott zöldség, gyümölcs kissé fakóbb a vártnál, még nem feltétlen ad okot aggodalomra. Némi színváltozás még elfogadható, melynek oka lehet többek közt a hosszú idejű tárolás.

– A zöldségeket a felhasználási javaslat szerint, vagy felengedés nélkül tegyük forrásban lévő vízbe vagy hevített zsiradékba.

– A fagyasztott zöldség párolásához elegendő pár perc, ha túl sok ideig tart a hőkezelés, pépes állag lehet a végeredmény.

– Ha fagyasztott zöldséget grillezünk, tanácsos grillkosarat használni, mivel ilyenkor a zöldségek puhábbak vagy épp törékenyebbek lehetnek a frisseknél, így könnyen áteshetnek a grillrácson.

– Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pl. süteményhez, s előtte nem olvasztjuk ki, akkor valamivel hosszabb sütési idővel számolhatunk.

– Fagyasztott bogyós gyümölcsnél előfordulhat, hogy levet ereszt a gyümölcs, ezért mielőtt a tésztához adjuk, szórjuk meg azt egy kis liszttel vagy búzadarával, ami felszívja a nedvességet.


Sós élelmiszerek utáni vágy: mit tehetünk ellene?

2023. május 16.

Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek.

Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiállt. Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.

Mi okozhatja a túlzott vágyat?

Számos magyarázat létezik. Íme, néhány közülük:

– A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket.

– Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez.

– Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.

Miért kívánhatja a szervezetünk?

A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.

Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?

Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt ​​negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve.

Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is.

A súlygyarapodás mellett számtalan problémát okozhat.

– Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését.

-Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben.

– Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást.

– Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A só egyben étvágyfokozó is, ami túlzott élelmiszer-fogyasztáshoz és hízáshoz vezet.


Teltségérzetmentesen

2023. május 15.

Előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, mégis tovább folytatjuk az étkezést.

Üres főzeléket fogyasztunk ebédre, miközben egy tányér lasagnéról álmodozunk, és közben reménykedünk, hogy ezzel jót teszünk a vonalainknak? Nem biztos, hogy helyesen járunk el. A jóllakottság érzése az agyból indul ki, és összefügg azzal, hogy amit megeszünk, egyezik-e pszichés állapotunkkal – állítják a táplálkozási szakemberek.

Ez esetben biztosan nem – de mi lenne a jó megoldás? A példánál maradva: fogyasszunk egy kis adag lasagnét, előtte zöldséglevessel, utána gyümölccsel – így kielégítjük éhségérzetünket és a vágyunkat is. Sokkal hasznosabb, ha ízlésünk szerinti, könnyű, de tápláló ebédet fogyasztunk, amit nem kell „kompenzálnunk” későbbi nassolással vagy a gyomrunkat megterhelő, nehéz vacsorával.

Hasznos tudnivalók

– Ha nehéznek érezzük a gyomrunkat étkezés után, és az a benyomásunk, hogy túl sokat ettünk, semmi kétség: túlléptük a jóllakottság küszöbét.

– Ahhoz, hogy időben abbahagyjuk az evést, tudni kell felismerni a határt. Gyakoroljuk magunkat abban, hogy figyeljük meg, mikor kezd kevesebb élvezetet okozni az evés: ez azt jelzi, hogy már nincs messze a jóllakottság.

– Ne keverjük össze a jóllakottságot a mértékletességgel. Ne álljunk fel az asztaltól úgy, hogy azért még éhesek maradtunk. Hiszen ez azzal a kockázattal jár, hogy egy óra múlva már nassolnivalóra, kalóriadús táplálékra vágyunk.


Juhtúróval sült tészta, tejföllel, pirított hagymával

2023. május 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A juhtúró vagy brindza egész Kelet-Közép-Európában kedvelt összetevője megannyi tésztaételnek. Nézzünk most egy sütőben sült, rakott jellegű variációt!  

Hozzávalók:
1 kg fodros nagykocka
800 g juhtúró
8 dl tejföl
300 g húsos szalonna
2 fej hagyma
1 csomag snidling


Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kipirítjuk, majd leszűrjük. A zsírján aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a gorombára vágott snidlinget.
A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük sóval, morzsolt túróval, a pirított szalonnával és 5 dl tejföllel. Hőálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a pirított hagymát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...295