


Információk, érdekességek
Éhezni emberi dolog? 1. rész
2007. december 18.
Alultápláltság a XXI. század elején
Az éhezés, vagyis az energia és a létfontosságú tápanyagok a szervezet számára szükségesnél tartósan alacsonyabb bevitele már az õsidõktõl kezdve jelen volt az emberiség történelmében. A megváltozott idõjárás, természeti katasztrófák által okozott rossz termést követõen gyakran pusztított éhínség, s mindemellett az elhúzódó háborúk csak fokozták az élelmiszerhiányt.
Az éhezés még ma is a legsúlyosabb globális - politikai, gazdasági, egészségügyi - problémák egyikének számít, amely a világon évente milliók halálával hozható összefüggésbe. Az éhezõk száma egyre növekszik, a FAO adatai szerint a Földön jelenleg 850 millió ember éhezik, miközben a világon megtermelt élelem elegendõ lenne a teljes népesség számára.
Magvas gondolatok a müzlirõl
2007. december 13.

Mindennapi kenyerünk
2007. november 30.
Nõ az egészségtudatos vásárlók száma
Magyarországon a pékáruk népszerûek, amire bizonyítékul szolgálhat, hogy a GfK Hungária Piackutató Intézet Étkezési szokások felmérésének idei adatai szerint a tíz leggyakrabban fogyasztott élelmiszer körében megtalálható a fehér kenyér, de a kifli és zsömle is.
Ne a tablettában, hanem a tányérunkban keressük az egészséget
2007. november 15.
Európában ellenérzéssel fogadták az Európai Unió döntését, mely korlátozza a vény nélkül kapható vitaminkészítmények számát. Jól meghatározott feltételek mellett a multivitaminok szedésének elõnyös hatásai vannak. Szakemberek szerint összpontosítsunk inkább a tányérunkra, azaz arra, mit eszünk és mit iszunk.Az a tökéletes tojás - amelyben minden benne van
2007. november 09.
Nem véletlen, hogy egyes vallások a tojást tartják a tökéletesség szimbólumának. A tejen kívül ugyanis ez a másik olyan élelmiszerünk, amelyben minden tápanyag megtalálható, amely egy élõlény kifejlõdéséhez szükséges.
Változatos konyhai alapanyag
A tojás táplálkozástani jelentõségét teljes értéki fehérje-, valamint vitamintartalma, továbbá könnyi emészthetõsége, jó szállíthatósága és viszonylag egyszeri tárolhatósága biztosítja. Értékes tulajdonsága, hogy mind a vendéglátóiparban, mind pedig a háztartásokban változatos ételek készíthetõk belõle, de jól felhasználható kevésbé értékes élelmiszerek tápértékének növelésére is. A tojás ugyanis fellazítja, könnyebben emészthetõvé teszi az élelmiszereket. Kiváló emulgeáló hatását a cukrászat és a likõripar is kihasználja.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...269270271...296