


Információk, érdekességek
Zero waste chef: zöld receptek a házi kenyértől a mártogatósig
2023. október 04.
A fenntartható és egészséges életmód kialakítása egyre inkább előtérbe kerül a mindennapok során. Ha a konyha falai közé szeretnél egy kis tudatosságot csempészni, érdemes elmerülni a hulladékmentességet hirdető zero waste mozgalom alapjaiban, amely egyszerre ösztönöz az élelmiszer-alapanyagok gondos kiválasztására, a megmaradt ételek újrahasznosítására, valamint a zöld receptek kipróbálására. Cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó finomságokat készíthetsz költséghatékony, környezetbarát és egészséges módon, anélkül, hogy újabb műanyag-csomagolás landolna a kukában.
Egészséges házi kenyér a mindennapokra
Friss, ropogós héj, puha kenyérbél, egyedi összetétel: a házi kenyérsütést egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, aki kerülni szeretné a bolti péksüteményeket, és egy fenntarthatóbb, hulladékmentesebb életvitel kiépítésére törekszik. Amellett, hogy így biztosan egy felesleges termékcsomagolással kevesebb kerül a szemetesbe, még az alapanyagokat is úgy lehet összeválogatni, ahogy az a legjobb.
Ki lehet próbálni adalékmentes verziókat, teljes kiőrlésű fitness recepteket, de az is letesztelhető, hogy milyen a saját kovásszal történő kenyérsütés. Az ételérzékenyeknek és ételallergiásoknak sem kell attól rettegni evés közben, hogy vajon mit nem tüntettek fel a csomagoláson.
Még mindig nem győztünk meg? Akkor csak vess egy pillantást a boltok kínálatára, ahol már fél kg-os kiszerelésben is arany áron mérik a kenyeret – amiről valójában nem tudjuk, hogy mit tartalmaz, ami egy nappal később már nem lesz friss és amit extra csomagolás véd.
Saját készítésű köretek: tartós frissesség és kreativitás
Ha szeretsz kísérletezni, és annál is jobban kedveled a kreatív gourmet finomságokat, sokat dobhat az otthoni étkezések színvonalán, hogyha még a főételekhez vagy a nasikhoz is te magad készíted a köreteket. Legyen szó kovászos uborkáról – ami egyébként a nyári melegben kifejezetten nagy kedvenc – vagy házi mártogatósokról, amelyek mentesek az egészségtelen adalékanyagoktól, tartósítószerektől.
Tetszik az ötlet? Akkor irány a piac, ahol a zero waste jegyében termelőktől szerezheted be a kovászolni való uborkát, illetve az egészséges szószok alapanyagait is – a babtól kezdve, a csicseriborsón át, a vöröslencséig.
A legfőbb előnye a saját készítésű finomságoknak, hogy ezek nemcsak ízletesek, de rengeteg jótékony hatásuk is van. A probiotikumokban és vitaminokban gazdag kovászos uborka például segíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását (ezáltal pedig az emésztést), arról nem is beszélve, hogy az alacsony kalóriatartalma mellett értékes tápanyagokkal is ellátja a szervezetet.
Nassolnivaló egészséges módon? A házi joghurtot imádni fogod!
A kenyérhez és a mártogatósokhoz hasonlóan házi készítésű joghurtrecepteket is érdemes gyűjtened. Tekintve, hogy a tejtermékek árai mára már horribilis összegeket ütnek meg, sokat spórolhatsz így; sőt a pénztárcádon kívül, hosszú távon a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Tudtad, hogy 1 liter tejből, akár 700 g joghurt is kijön? Számold csak ki, hogy ilyen módon mennyit takarékoskodhatsz anyagi és fenntarthatósági szempontból!
Mindezen túl arról sem szabad elfeledkezni, hogy a saját joghurtod úgy készíted és olyan összetevőkkel, ahogyan csak szeretnéd. Sűrűbb, folyósabb, gyümölcsös vagy mézes: mindegy, hogy milyen variációt választasz, a lényeg, hogy Te és a családod imádja. A jó hír, hogy ennélfogva egészséges desszertötleteken sem kell tovább gondolkodnod, hiszen a joghurt hagyományosan, de jégkrémként lefagyasztva is isteni nassolnivaló lesz.
A fenntartható életmód és az ízletes ételek nem zárják ki egymást
A zero waste konyhareceptek megmutatják, hogy az egészséges, fenntartható életmód és az ízletes ételek egyáltalán nem zárják ki egymást. A házi készítésű finomságok ráadásul nemcsak gazdaságos megoldások, de környezetbarát alternatívák is, amelyeknek köszönhetően egyéni, de társadalmi szinten is egy újabb lépést tehetsz a bolygó megóvásáért.