


Információk, érdekességek
Fogyás, méregtelenítés cseresznyével - irány a piac!
2023. június 20.
A cseresznye nem csupán közkedvelt nyári gyümölcsünk, de számtalan gyógyhatása is ismert. Hogyan használhatod fel? Konyhatrükkök!
Gyermekként ki ne aggatta volna a fülébe az érett, ropogós cseresznyéket? Azonban a cseresznye a gyermekek számára is sokkal több, mint öröm- és nevetésforrás. Az igazi, érett cseresznyeszemek június elejétől már ott kínálják magukat a piacok standjain. A vásárlásnál azonban figyelj oda, hogy csak olyan szemeket válassz, amelyeknek a szára szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és mindenképpen folt- és sérülésmentes!
Sajnos a cseresznye könnyen romló gyümölcsnek számít, ezért fontos, hogy a hűtőszekrényben kiterítve tárold és csak közvetlenül a fogyasztás előtt mosd meg nagyon alaposan.
A cseresznye mindamellett, hogy kitűnő szomjoltó, vértisztító hatású is. Így kiválóan alkalmas a tisztítókúrákhoz, hiszen alacsony kalória-, és fehérje, illetve növényi rost tartalma nem terheli le a szervezetet. Gyulladáscsökkentő hatása nemcsak belső szerveinkre van kitűnő hatással, hanem például a pattanások megszüntetésében is szerepet játszik.
Több rejlik benne, mint gondolnánk
A cseresznyében magas az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitamin tartalom, amely immunrendszer erősítő és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot, és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint természetes hormont is tartalmaz, amely segít helyreállítani a szervezet hormonháztartását.
Semmi nem vész kárba
A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea készíthető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle. A cseresznyemag párna alkalmas fűtésre és hűtésre is egyaránt, a sütőben melegített párna kiváló hőtartó képességének köszönhetően enyhíti az alvászavarokat, viszont a hűtőszekrényben tárolt párna alkalmas hűtőborogatásra könnyebb ficamok esetén.
Tuti, nyári cseresznyés receptek
A cseresznye az a gyümölcs, melyből sokféle dolgot készíthetünk az italtól kezdve a mártáson át a befőttig, de egy könnyű sütemények is nagyon finom.
Hideg cseresznyeleves
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz.
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mosd meg, majd magozd ki, és néhány szemet tegyél félre a tálaláshoz. A magozott cseresznyéket tejjel, tejszínnel, citromlével turmixold össze, majd saját ízlésed szerint édesítsd egy kis mézzel és szórd bele a félretett cseresznyéket. A levest hűtőszekrényben hűtsd le, így igazán kellemes és könnyű nyári levest kapsz.
Cseresznyés jégdesszert recept
Hozzávalók: 35 dkg cseresznye, 5 dl aludttej vagy joghurt, 6 evőkanál zabpehely, 4 gombóc vanília fagylalt
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposam mosd meg és magozd ki. Turmixgépben pépesítsd a szemeket, majd apránként add hozzá az aludttejet vagy joghurtot, a zabpelyhet és a fagylaltot is. Töltsd poharakba és 1 órára tedd a hűtőszekrénybe. Saját ízlésünk szerint díszíthetjük cseresznyével vagy tejszínhabbal.
Cseresznyés túrófelfújt
Hozzávalók: 40 dkg cseresznye, 4 mokkáskanál vaj, 1 csomag császármorzsa, 4 mokkáskanál sütőpor, 25 dkg sovány túró
Elkészítése: A cseresznyét jól alaposan mosd meg és magozd ki. A császármorzsa port keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a túrót. Jó alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. A cseresznyéket teríts szét egy kivajazott tepsiben és a masszát egyenletesen oszlasd el a kimagozott gyümölcsön. Süsd 40 percig közepes lángon.